
Doğru kask seçimini nasıl yapmalıyız.
Hepimizin motosiklet kullanımı güvenliğinde vazgeçilmez olarak bilinen kasklar aslında tam olarak ne kadar koruyucudur, değişik tiplerdeki kasklar neden var ve işlevleri nelerdir. Bunları kısaca tanıyalım;
Kasklar hangi malzemeden yapılır:
Kaliteli ve bilinen en iyi marka kasklar olması gereken Plastik, Fiber, karbon ve lifler karışımından oluşan, sürtünmeden doğabilecek ısıya dayanıklı olarak üretilirler içlerinde poli tetra florür karışımıda vardır. Çene bağları kolan malzemesi olan çok sayıda polietilen iplik dokumasından yapılır. İç süngerleri ise çeşitli sert süngerlerden sünger altları ise Köpük destekli malzemeden darbe emiş amaçlı yapılmıştır.
Kask Tipleri Nelerdir:
Full Face:
Bu kasklar tam yüz tek parça olan yarış tipi kasklardır. Güvenlik seviyesi en üst seviyede kabul edilen şehir içi ve sıcak hava kullanımlarında sürücüyü rahatsız edebilecek sıkılıktadır. Ses yalıtımı en iyi olan kasklardır .
Flip-Up:
Çene kısmı mekanizmayla açılabilir kasklardır. (Polis teşkilatımızın kullandığı kasklar). Mekanizma sistemi darbe sırasında açılabilir tartışmaları yapıldığından en bilindik markalar dışındakilere süratli kullanımlarda tavsiye edilmezler. Yazın ve düşük hızlı şehir içi kullanımlarında çene kısmı açılarak daha fazla havalandırma sağlanabilir.
Open face:
Ön tarafı tamamen açık kafa kısmını koruyan yüz bölümünü ise vizör camı ile yarım veya tam kapatan kasklardır. Güvenlik açısından yüz ve çene bölgesi tamamen açık olduğundan scooter tarzı motorlarda sadece şehir içi yollar için düşük süratlerde kullanımı uygundur.
Yarı Tas:
Tas şeklinde tencere kapağı tabir ettiğim kask türü ,genelde cruiser kullanıcılarının tercih ettiği şekilden başka hiçbir işlevi olmayan kasklardır. Sadece başın üst kısmını kapatır bir darbe sırasında ise kafada hemen dönerek daha ciddi yaralanmalara sebebiyet verebilir. Bu kask geniş motor ön camı olmadan kullanılmamalıdır.
Doğru kask bedeni nasıl tespit edilir:
Kask satın almaya gittiğiniz mağazalarda terzi mezurası gibi ölçü mezurası vardır onunla kafanızın çapını ölçüp bedeninizi öğrenebilirsiniz. Bu değerler mağazada mevcuttur.
Kaskı kafanıza taktığınızda başınızın üst kısımlarını sıkmayacak şekilde yanak ve ense kısımları tam olmalıdır. İki tarafından kaskı sıkıca tutun ve kafanızı çevirin başınızı kaskın içinde oynamadan sadece yanaklarınız hareket etmelidir.
Piyasadaki ucuz kasklar ne kadar güvenli:
Bu kaskların içindeki süngerler çok ince dışıda tamamen plastiktir ve en ufak bir darbede kırılır ve başınız yaralanabilir. Koruyucu niteliği yoktur. Unutmayın ki kaska verdiğiniz para kafanıza verdiğiniz değerdir.
Güneşli havalarda kask kullanımı:
Kask içine normal şartlarda gözlük takılmaz. Emniyet açısından yanlış bir harekettir. Gözlük camı sapı kırılıp kaza sırasında sizi yarlayabilir. Aldığınız kask için yedek güneş vizörü olup olmadığına dikkat edin. Yedek vizörü yanınızda taşıyın. Çantası olmayan motorlar için bellik şeklinde pamuklu kumaştan yapılmış vizör kılıfları var bunların içine koyup belinize bağlayabiliyorsunuz ve sizi hiç rahatsız etmiyor. Uzun yolda gece gündüz arası mutlaka ihtiyacınız olacaktır.